SAVE THE DUCK

The new headquarters of Forest – the company that owns the animal-friendly quilted jacket brand, Save the Duck – are located on the premises of Milan’s La Calabiana, a historical print shop situated in Via Calabiana 6, and occupy approximately 800 sqm on the building’s lower floor.

The venue, which houses the management, sales and style offices, in addition to the company’s large historical archive, is also the site of the Ganesh and Save the Duck showrooms. The space is designed as an open, fluid workspace in which the various areas of the company can interact freely with one another. For this reason, masonry or blind partitions are almost entirely absent, having been replaced by “diaphragm elements” that make it possible to take in the environment as a whole from any perspective.

The result is a functional yet informal workplace that promotes internal relations between employees and, ultimately, productivity. Although the heart of the space is represented by the style office – the focal point of the company’s activity, located right at the centre of the premises – prominence has been given to the refreshment and socializing area, with a large open kitchen that blends into the meeting room and media library.

In general, the materials and finishes are either natural or recyclable, and provide a neutral yet distinctive backdrop that enhances the collections. The original polished cement floors have been preserved, and fir-wood “islands” of different heights, finished with opaque water-based paint, have been created for the various departments.

The partitions are either made up of glass structures on industrial iron frames, in line with the existing brutalist architecture, or of white painted metal grids, in various shapes and sizes, supported by fir-wood frames. The furniture – even if it was not custom-made in wood and metal by The Box, like the mobile partitions and the open kitchen – was chosen with minimal lines and is white in colour.

Three levels of illumination have been selected, with the existing ceiling lights fitted with T8 fluorescent bulbs being flanked by direct lighting in the individual rooms and “sign” lighting for the passageways and the most spectacular architectural elements. Projectors on tracks have also been used, as well as suspended elements with prism diffusers and light lines, all with LED bulbs and light temperatures of 3000K.

location    Milano
client    Save The Duck ( Forest Srl )
year    2016

duty    

Venue design, execution of construction and installation works, internal outfitting and consulting
share